Free the childs potential

Gepubliceerd op 12 september 2021 om 20:49

Zojuist lees ik het Montessori 2 magazine en wat word ik weer geraakt door de prachtige stukken die daarin staan.

Wat een fijne interviews die benadrukken dat het Montessorionderwijs voor ieder kind is en waarin het zijn eigen zijn mag ontwikkelen en dat daar tijd en ruimte voor is. 'Montessori is an education not to prepare you for school, but for life'.

Ieder kind is uniek en wij als leerkracht zijn er niet om kinderen te vertellen wat ze moeten doen, maar juist te observeren waar wij de helpende hand kunnen zijn in hun ontwikkeling, naar de persoon die ze uiteindelijk worden. Leren en ontdekken in vrijheid. Mogen zijn en worden wie je wilt zijn en bent. In harmonie met de omgeving. Zorgen voor onze wereld en elkaar.

Vooral het stuk waarin twee studenten naar een Montessorischool in Letland gaan, waarin de taal geen belemmerde factor is, maar waaruit blijkt dat voorleven zo veel waarde heeft. Dat verwondering een grote rol speelt in het begrijpen, koppelen en plaatsen van het deel in het geheel. Pas dan sluit je aan bij de belevingswereld en het ontdekkend en onderzoekend leren in alle periodes van groei.

Er staat een mooie quote in van Maria Montessori: ‘Een school die niets doet met kosmisch onderwijs en kosmische opvoeding, is geen Montessorischool’. – Maria Montessori.

In onze podcasts hebben wij het hierover gehad, de houding van de leerkracht, de voorbereide omgeving, alles valt samen. In de aankomende podcast gaan wij het hebben over Kosmisch onderwijs, luister je dan mee?

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.